Sisällön tarjoaa Blogger.
keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Elokuva: The Expendables 2

Reilu pari vuotta sitten Sylverster Stallone repäisi ja teki tämän vuosituhannen tähän asti kovimman äijäilyelokuvan kokoamalla The Expendables elokuvaan aikamoisen kaartin viimeisen kolmen vuosikymmenen toimintatähtiä. Sankarin itsensä kirjoittama ja ohjaama toimintamäiske tarjosi yllättävän onnistuneessa juonikehyksessä sitä, mitä ei oikein enää ole ainakaan vuosikymmeneen osattu tehdä: aivotonta äijäilytoimintaa ja machoilua eeppisten tulitaistelujen ja räjähdyksien saattelemana. Nyt DVD:lle saapunut jatko-osa, joka on luonnollisesti nimetty The Expendables 2:ksi, tarjoileekin samaa teemaa vielä vähän suuremmin. Mutta miten se sitten pärjää ensimmäiselle osalle?

Näyttelijäkaarti on venynyt ensimmäisen osan porukasta vielä nimekkäämmäksi, mukana kun on ihan ehdottomasti kautta aikojen kovimpien action-starojen joukkoon kuuluva Jean-Claude Van Damme sekä tietysti maailmanhistorian kovin jätkä: Chuck Norris. Takuuvarmoja Van Dammen signature hyppykiertopotkuja on luvassa tässäkin elokuvassa, mutta valitettavasti jo yli seitsemänkymppisen Norrisin koipi ei enää nouse tässä elokuvassa. Norris on kuitenkin tuotu mukaan ihan ehdottomasti elokuvan parhaana hahmona ja hahmon esitteleminen elokuvassa onkin hoidettu varsin näyttävällä tavalla: Norris tappaa kylällisen miehiä näyttämättä edes naamaansa, kävelee sitten paikalle ja kertoo autenttisen Chuck Norris vitsin vuoropuheluna Syltyn kanssa. Fuckin EPIC! Van Damme taas puolestaan esiintyy elokuvan pääpahiksena ja esittelykohtauksessa tuuppaa hyppykierrepotkulla käsivarren mittaisen veitsen Hemsworthin sydämeen (FUCK YEAAAAH!).

Legendaarisia letkautuksia viitaten tähtikaartin menneisiin elokuviin on myös tarjolla ("I will terminate you!", "Yippie-kay-jay!", "I'm back", jne.) ja myös vähän pienemmissä sivurooleissa jo edellisessäkin leffassa olleet Bruce ja Arska pääsevät tässä leffassa oikein toimintaankin mukaan. Vanhat jannut ovat toki vanhoja, eikä kaikki sedät jaksa enää heilua. Huulet heiluvat senkin edestä toki.

Tällä kertaa ohjaajan pallille on istutettu Syltyn sijasta Simon West, joka nasioitui mm. Con Air elokuvan ohjaajana 90-luvulla. Westillä tuntuukin olevan toiminta varsin hyvin hallussa, vaikka ihan Syltyn edellisen osan ohjauksen tasolle ei päästäkkään. Syltty on ollut tälläkin kertaa mukana kynäilemässä käsikirjoitusta ja se kyllä näkyy dialogissa varsin hyvin hahmojen alkuperäistä luonnetta hyväksi käyttävinä elementteinä. Ollaanpahan mukaan saatu viittauksia myös näyttelijöiden ihan oikeista taustoista, mm. Dolph Lundgrenin kemian insinöörin koulutus on tuotu kohtuullisen mauttomana läppänä mukaan tarinaan.

The Expendables 2 ei silti yllä ihan samalle viihdyttävyyden asteelle, kuin ensimmäinen elokuva. Kyseessä on toki edelleen hyvin kasattu parodia/kunnianosoitus 80- ja 90-luvun legendaarisille toimintaelokuville, mutta jotain jää uupumaan. Ehkä se on Steven Seagal, joka toivottavasti nähdään sitten seuraavassa sarjan elokuvassa. Tai ehkäpä mukaan saadaan vielä vaikkapa Jet Li:n isän hahmossa Jackie Chan.

7/10

0 kommenttia: