Sisällön tarjoaa Blogger.
maanantai 10. joulukuuta 2012

Elokuva: Enkelten siivu

Finnkino tarjoilee Helsingissä vähän monipuolisemmin elokuvia kinopalatsissa kuin eepisessä, monoliittimaisessa blockbusterareenassa, Tennispalatsissa. Kinopalatsi onkin profiloitunut vähän pienempien elokuvien kodiksi ja sitä kautta varsinkin indieleffojen päänäyttämöksi.

Skotlantilaista indie-elokuvaa edustaakin Enkelten Siivu (The Angels's Share) nimeä kantava komidraama, joka kertoo tarinan laumasta skotlantilaisia pikkurikollisia. Porukka saa yhteiskuntapalvelun toiminnanvetäjän opastuksen myötä maun viskiin ja ajautuvat sitä myötä aikamoiseen seikkailuun.

Jossain tuli vastaan varsin epäonnistunut vertaus, missä elokuvaa nimitettiin Skotlannin Trainspottingiksi. Tässä nimittelyssä on pari sudenkuoppaa: Ensinnäkin: Trainspotting on yhtä skotlantilainen elokuva kuin tämäkin, tapahtumat, kirjoittaja ja osa näyttelijöistäkin ovat skotlantilaisia (ihan oikeasti, katsooko kukaan enää elokuvia ennen kuin vertaa?) ja toiseksi: kyseessä ei ole lähellekkään niin raivokkaan revittelevä musta komedia, kuin trainspotting, vaan kyseessä on ihan eri genren elokuva.

Kyseessä ei siis ole revittelevä musta komedia, vaan mustanpuhuva draamakomedia. Ensimmäisen puoli tuntia tuntuu jopa, että komediallinen elementti on jätetty elokuvasta kokonaan pois ja kyseessä on pelkästään mustanpuhuva ja haudanvakava draama yhteiskunnan hylkiöistä. Tapahtumien lähtiessä käyntiin komediallinen elementti kuitenkin hiipii pikkuhiljaa elokuvaan mukaan ja kiihtyy kiihtymistään elokuvan loppua kohden. Tämä varsin erikoinen kerrotatyyli toimii ihan uskomattaman hyvin ja elokuva tuntuukin kokoajan vain paranevan loppua kohden. Enkelten siivu yhdistelee taitavasti eri elokuvagenrejen parhaita piirteitä ja poikkeuksellisen onnistuneesti on samanaikaisesti synkkä, hauska ja lämminhenkinen.

Vaikka päänäyttelijäkaarti onkin suhteellisen tuoretta verta, on joukkoon saatu mahdutettua myös pitkänlinjan tunnetumpiakin näyttelijöitä. Näyttelijäsuoritukset ovat kautta linjan varsin onnistuneita ja hahmot kohtuullisen uskottavia.

Enkelten siivu on varsinainen helmi indie-leffojen joukossa. Suosittelen.

0 kommenttia: