Sisällön tarjoaa Blogger.
keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Firefly ja Serenity




Firefly: 9/10
Serenity: 9/10

Rakastan scifiä. Rakastan sitä ihan tosissani. Luen lähes pelkästään nykyään scifiä ja pyrin katsomaan kaikki kunnolliset scifielokuvat ja tv-sarjat, jos siihen vaan tarjoutuu mahdollisuus. Tämä "kunnolliset"-termi kuitenkin rajaa pois aikamoisen osan varsinkin elokuvista, nykyään kun tahtoo scifin yleisin lajityyppi olla klaustrofobinen kujajuoksu scifikauhu. Kunnollista scifielokuvaa saakin etsiä lähes yhtä suurella vaivalla kuin kirjakaupoista joutuu nykyään etsimään kunnollista scifikirjaa fantasian ja vampyyrikirjojen joukoista. Jokin aika sitten kauhistelin Itiksen Suomalaisen tilannetta scifin osalta: suomenkielisellä scifi ja fantasia hyllyllä (joka oli oikeastaan nykään jo nimetty pelkästään fantasiaksi) löytyi kymmenien ja taas kymmenien fantasiakirjojen joukosta tasan 4 scifikirjaa. Edes ehkä tämän hetken suurimman scifikirjailijan, Alastair Reynoldsin uusinta kirjaa, Muistoissa Sininen Maa, ei löytynyt kyseisen kaupan valikoimista. Niinpä sitä koittaakin nauttia sitäkin enemmän, kun jotain laadukasta scifiä sattuu kohdalle.

Josh Whedon tunnetaan tänä päivänä ehkä parhaiten viimeaikojen kassamagneettiohjauksestaan marvelin Avengers elokuvan osalta, jonka käsikirjoituksesta ja ohjaamisesta mies vastasi. Menneistä teoksista kirjoittajana löytyy miehen cv:stä myös mm. Pixarin esiimarssi Toy Story sekä kaikkien tuntema ja rakastama/vihaama Buffy Vampyyrintappaja. Scifin ystäville Whedonin tuotannosta löytyy kuitenkin vain yksi ja oikea saaga: Firefly. Kyseinen sarja oli jäänyt minulla jostain syystä väliin, olin nähnyt ainostaan sarjan päättävän Serenity elokuvan aiemmin, mutta Netflix tarjosi nyt minulle mahdollisuuden tutustua tähän lyhytikäiseen, mutta niin rakastettuun sarjaan.

Välillä olen saanut kritiikkiä osakseni siitä, miten orjallisesti tarkkailen IMDB:n tähtiä julkaisujen osalta. Aina ne eivät pidäkkään kovin tarkasti paikkaansa, mutta kokemus on opettanut, että siinä missä kahdeksan tähteä saanut elokuva on hyvällä todennäköisyydellä ihan jotain muuta kuin keskiverto, on neljä tähteä saanut filmi puolestaan todennäköisti sieltä jostain syvältä. Yllätys olikin suuri, kun tutkin ennakkoon hieman Fireflyn IMDB-sivua: sarja on saanut 9,2 tähteä. Toki tässä taas tulee mittakaava osittain mukaan, sarjalle kun oli antanut tähtiä kaikenkaikkiaan 89564 arvostelijaa (mittakaavaa antaakseni Avengers on saanut 8,4 tähteä ja äänestäneitä löytyy 405835). Arvostelujen määrä kertoo aina hieman sarjan suosiosta ja suosio Fireflyn kohdalla onkin ollut hieman poikkeuksellinen, sarja kun saavutti suosionsa huipun vasta sen päädyttyä yhden kauden jälkeen lopetettujen listalle. Mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan, vai miten se nyt meni.

Firefly on lajityypiltään hyvin perinteistä avaruusoopperaa. Päähenkilöt ovat ensample tyypinen keskittymä avaruusaluksen miehistöä, jotka päätyvät jaksopohjaisesti erilaisiin kommelluksiin. Ideahan on varsin tuttu, nimetään tästä nyt suoralta kädeltä vaikka joukko Star Trek-sarjoja, Farscape, Lexxx, jne. Lähtökohtaisesti siis kyseessä ei ole mitään kovinkaan poikkeavaa ja poikkeavan sarjasta tekeekin universumi, mihin sarja on sijoitettu. Jaksot alkavat aina pienellä taustatietointrolla, jonka sisältö menee suunnilleen näin: Ihmiskunta kulutti maapallon resurssit loppuun ja lähtivät asuttamaan täysin uutta "galaksia" (aivoihin sattuava asiavirhe). Uusia planeettoja muutettiin maankaltaistamisen kautta asumiskelpoiseksi ja asuinkelpoisia planeettoja otettiin käyttöön useita. Hallinto keskittyi keskusplaneetoille, joissa vauraus kukoisti. Ulkoreunan planeetoilla taas ihmiset joutuivat joka päivä taistelemaan elantonsa eteen. Syttyi sota näiden kahden ryhmittymän välille ja sodan jälkeen entinen Ulkoreunan sotilas, Malcom Reynolds hankki aluksen ja miehistön. Serenity nimen saanut alus matkaa pitkin "galaksia" tekemässä erilaisia enemmän tai vähemmän laillisia keikkatöitä elantonsa eteen.

Ulkoreunan maailmat ovat ottaneet esikuvansa vanhoista western-elokuvista ja länkkäritunnelmaa on tuotu myös niin puvustuksen, lavastuksen, propsien ja tarinankin myötä enemmän esiin. Voidaankin hyvällä mielellä sanoa, että Firefly on scifilänkkäri, millaisia ei ole kyllä tullut kovinkaan montaa koskaan vastaan (nyt äkkiseltään tulee mieleen Cowboys vs. Aliens-elokuva sekä muinainen piirretty jostain lapsuudestani: Bravestarr). Vaikka ihan parissa ensimmäisessä jaksossa asetelma tuntuukin väkinäiseltä, se muuttuu hyvin pian luontevammaksi sen sulautuessa varsinaiseen avaruusoopperaan.

Sarja alkaa hyvin tyypillisenä jaksopohjaisena seikkailuna, joskin heti ensimmäisessä jaksossa annetaan viitteitä isommasta viitekehyksestä. Ensimmäisessä jaksossa Serenityn matkaan noukitaan myös koko sarjan läpi mukana olevia matkustajia: hämärän menneisyyden omaava munkki/pappi sekä lääkäri, jolla on mukanaan epäilyttävää matkatavaraa. Serenityn miehistöön kuuluu taas ennestään kapteenin lisäksi pari soturia, mekaanikko ja pilotti sekä aluksen toista sukkulaa vuokraava, "seuralaispalveluja" tarjoava naishenkilö. Varsin sekalainen joukko siis.

Firefly eli kaikki 14 jaksoa. On ikävä huomata, että sarja alkoi vasta päästä käyntiin kun sille lyötiin lappu luukulle. Sarja nimittäin lajityypistään poiketen pääsee noin puolessa välissä ensimmäistä kautta kunnolla käyntiin (esimerkiksi Farscapessa ja Babylon-5:ssä tämä tapahtuu vasta parin kauden jälkeen) ja pääjuoni tempaa katsojan mukaansa niin, ettei katsomista malttaisi lopettaa. On sanomattakin selvää, että oikeastaan mitään ei saadakkaan päätökseen sarjan loppuun mennessä, mutta sarjan huimasta menestyksestä DVD-julkaisun myötä johtuen tehty elokuva Serenity sentään sitoo muutamia juonenpäitä yhteen. Paljon asioita jää kuitenkin ilman vastausta Serenityn jälkeenkin.

Fireflyn scifi on suhteelisen uskottavaa, joskin paikka paikoin sarja on joutunut hieman kärsimään mielikuvituksen puutteesta. Teknologinen taso ei ole mitenkään varsin mielikuvituksellisella asteella, mikä on tosin hyvin tyypillistä scifi tv-sarjoille. Varsinkin tiedonhallinnan osalta tapahtuvaa kehitystä kun harvemmin kuvataan mitenkään mielekkäissä kehitysmalleissa, joka taas on tänä päivänä hyvin tyypillistä tieteiskirjallisuudessa. Sarjan tapahtumat sijoittuvat 2500-luvulle, mikä tuntuu aina välillä hieman turhan läheiseltä ajatellen avaruusmatkailua. Täytyy kuitenkin kuitenkin muistaa, että sata vuotta sitten ihminen lähinnä haaveili mannerten välisistä reittilennoista. Teknologia kehittyy kovaa vauhtia ja meillä on jo nyt (ironista kyllä, perustuen Star Trekkiin) olemassa teorioita valoa nopeampaan matkustamiseen. Kuka tietää, mitä seuraavan 400:n vuoden aikana oikeasti keksitään.

Jonkin verran komiikkaa on saatu myös tungettua varsin onnistuneesti mukaan niin sarjaan kuin elokuvaankin. Vitsit ovat paikkapaikoin onnistuneita ja sopivat sarjan ja hahmojen luonteeseen. Myös ripaus romantiiikkaa (tai ainakin viittauksia sellaiseen) on mukana, joka tosin keskittyy aika paljon miesten ymmärtämättömyyteen naisia koskien. Hahmot ovat alusta loppuun toimivia ja pitävät muottinsa hyvin samanlaisina, vaikka jonkinlaista kasvua tapahtuukin varsinkin Serenityssä.

2002 alkaneelta sarjalta ei voi visuaalisesti odottaa tänä päivänä kovinkaan suuria ihmeitä, mutta suhteellisen laadukasta katseltavaa silti Firefly on tänä päivänä siltäkin saralta. Serenity omasi sarjaan nähden varsin suuren budjetin ja se näkyy sitten myös visuaalisella puolella. Mukaan on onnistuttu laittamaan myös niin kovasti rakastamani avaruustaistelukohtaus, joka on silmiä hivelevän näyttävää katsottavaa vielä tänäkin päivänä.

Vaikka jatkosta on huhuttu vuosien varrella useaankin otteeseen, en jaksa uskoa oikein, että Firefly/Serenity tulisi saamaan koskaan enää jatkoa. Toisaalta se on hyvä, sarja on hyvä kokonaisuus sellaisenaan ja vaikka juoni jäikin paikkapaikoin keskeneräiseksi, on vaikea kuvitella muuten kuin retrospektiivinä toteutettua tarinaa, joka kertoisi nämäkin tarinat loppuun.

Firefly tarjoilee useamman tunnin todella laadukasta viihdettä kriittisemmillekkin scifin ystäville, mutta sarjasta pystyy nauttimaan hyvin kirjoitettujen hahmojen ja mukaansa tempaanvan tarinan takia myös vähemmän fanaattiset tieteiselokuvien ystävät. Kyseessä on ehdottomasti yksi parhaista koskaan tehdyistä scifisarjoista ja suosittelenkin joka ainutta tutustumaan siihen.

Firefly @ IMDB
Serenity @ IMDB

0 kommenttia: