Sisällön tarjoaa Blogger.
keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Elokuva: Suuri puhallus (2013)

5/10 tähteä.

Ryöstöleffojen ja veijarikomedioiden joukosta on aika aika ajoin noussut varsin päteviä elokuvia. Näistä ehkäpä viimeisen reilun vuosikymmenen ajatalta parhaiten muistetaan Steven Sodenberghin Ocean's Eleven/Twelve/Thirteen elokuvat, joissa vanhaa veijariperinnettä vaalittiin hyvin perinteisen kaavan mukaan varsin viihteellisellä otteella. Samaan nyt yrittää päästä myös uutuuselokuva Suuri Puhallus, jossa ammattiryöstäjien sijasta rötöksiä tehtailee joukkio taikureita.

Nuoremman polven näyttelijöiden (Jessen Eisenberg, Dave "Jamesin veli" Franco, Isla Fisher) rinnalle on elokuvaan saatu myös pari pitkän linjan varsin nimekästä näyttelijää. Michael Cainen ja Morgan Freemanin rooleista paistaakin vuosien mittaan kertynyt kokemus, joskin täytyy kyllä myöntää, että kummankin konkarin roolisuoritukset ovat viime vuosina olleet lähinnä saman hahmon toistamista. Ei sekään niin paha asia toki ole silloin, kun rooli kirjoitetaan tällaisen arkkityypin ympärille, mm. Johnny Depp on asian varsin loistavasti todistanut erilaisilla hieman hölmöillä sankarihahmoillaan. Ja samoinhan käy myös näiden konkarien kanssa: sedät jaksaa heilua perinteseen tapaan. Mukana joukossa on myös yksi takavuosien suosikkini Woody Harrelson sekä mm. Bruce Bannerin roolista The Avengers elokuvasta tunnettu Mark Ruffalo (juuri se "kolmas Hulk"). Näyttelijätyö on pääosin suhteellisen keskinkertaista muilta osin.

Tämän genren elokuvissahan on hyvin tyypillistä sama kaava: ensin päädytään jostain syystä tilanteeseen, jossa ryöstön tekeminen on joko pakollista tai äärimmäisen houkuttelevaa. Sitten suunnitellaan, toteutetaan ja sen jälkeen sitten yritetään huijata katsojaa loppumetreille asti. Kunnes sitten tulee loppu, jossa väännetään rautalangasta kaikki se, miten ja miksi asiat sitten menivät niin kuin menivät. Ja ryöstäjät pääsevät aina voitolle ja pälkähästä. Ja täysin identtistä kaavaahan tämäkin elokuva noudattaa, joskin vähän heppoisemmin kuin useat muut genren edustajat. Tarkkasilmäinen huomaa miten temput tehdään eikä se "yllättävä loppuratkaisukaan" niin kovin yllättävä ole, jos viitsii vähän keskittyä elokuvaan. Ratkaisua kun hierotaan naamaan koko elokuvan ajan ihan ensimmäisistä sanoista asti.

Suuri puhallus ei herätä kovinkaan suuria tunteita. Se on keskiverto elokuva, joka valitettavasti tulee hukkunmaan ylitarjonnan massaan. Hyvä yritys, mutta kaikki tuntui jäävän vähän vajaaksi.

Suuri Puhallus @ IMDB 

0 kommenttia: